EARL GREY CAKE WITH VANILLA BEAN BUTTERCREAM



INGREDIENTS

Eärl Grey Milk:


  • 1 1/2 cup milk
  • 1 Tbsp Eärl Grey teä heäping, loose leäf
  • Cäke:
  • 2 1/4 cups äll-purpose flour
  • 2 tsp bäking powder
  • 1 tsp Eärl Grey teä finely ground
  • 3/4 tsp sält
  • 3/4 cup unsälted butter room temperäture
  • 1 1/2 cup gränuläted sugär
  • 3 lärge eggs room temperäture
  • 1 1/2 tsp vänillä
  • 1 cup Eärl Grey milk room temperäture


Eärl Grey Syrup (optionäl):


  • 1/2 cup gränuläted sugär
  • 1/2 cup wäter
  • 1 Tbsp Eärl Grey teä
  • Vänillä Beän Buttercreäm:
  • 3 lärge egg whites
  • 1 cup gränuläted sugär
  • 1 1/2 cups unsälted butter room temperäture
  • 1 tsp vänillä beän päste
  • US Customäry - Metric


INSTRUCTIONS

Eärl Grey Milk:

  1. Bring milk änd teä to ä boil in ä smäll pot over med-high heät. Turn heät off änd steep for 10mins. Sträin änd meäsure out 1 cup. Top up with milk if needed.


Cäke:

  1. Preheät oven to 350F. Greäse änd flour three 6" cäke rounds änd line with pärchment.
  2. In ä medium bowl, whisk flour, bäking powder, teä,änd sält until well combined. Set äside.
  3. Using ä ständ mixer fitted with ä päddle ättächment, creäm butter änd sugär on med-high until päle änd fluffy (äpprox 3mins). Reduce speed änd ädd eggs one ät ä time fully incorporäting äfter eäch äddition. ädd vänillä.
  4. älternäte ädding flour mixture änd Eärl Grey milk, beginning änd ending with flour (3 ädditions of flour änd 2 of milk). Fully incorporäting äfter eäch äddition.
  5. Bäke for äpprox. 35mins or until ä toothpick inserted into the center comes out mostly cleän.
  6. Pläce cäkes on wire räck to cool for 10mins then turn out onto wire räck. ällow cäkes to cool completely.


Eärl Grey Syrup:


  1. Pläce sugär, wäter, änd teä into ä smäll pot. Bring to ä boil änd simmer 2 mins. Remove from heät, steep for 5 mins. Sträin änd cool completely.


Vänillä Beän Buttercreäm:


  1. Pläce egg whites änd sugär into the bowl of ä ständ mixer, whisk until combined.*
  2. Pläce bowl over ä double boiler on the stove änd whisk constäntly until the mixture is hot (160F) änd no longer gräiny to the touch (äpprox. 3mins).
  3. Pläce bowl on your ständ mixer änd whisk on med-high until the meringue is stiff änd cooled (the bowl is no longer wärm to the touch (äpprox. 5-10mins)).
  4. Switch to päddle ättächment. Slowly ädd cubed butter änd mix until smooth.** ädd vänillä beän päste änd mix until incorporäted.
  5. ässembly:
  6. Pläce one läyer of cäke on ä cäke ständ or serving pläte. Brush with 2-3 Tbsp of the Eärl Grey syrup. 
  7. Top with äpproximätely 2/3 cup of buttercreäm änd spreäd evenly. Repeät with remäining läyers. Frost änd smooth the outside with ä thin crumb coät. Chill for 20mins.


Pipe rosettes on top of desired using ä 1M tip.***

0 Response to "EARL GREY CAKE WITH VANILLA BEAN BUTTERCREAM"

Post a Comment